Sidebar

Pradžia: 2023-03-10 10:00
Pabaiga: 2023-03-10 13:00
Nors kalendoriuje skaičiuojame paskutines žiemos dienas, o sušvitus saulei vis dažniau užsisvajojame apie pavasarį, pats tiksliausias kalendorius nuo seno buvo gamtos. Senuosiuose kalendoriuose kovo 10-oji – 40-ies paukščių sugrįžimo diena. Lietuvis stebėdamas paukščių gyvenimą sužinodavo besiartinant pavasarį, o neretai paukščius laikė pasiuntiniais tarp žemės ir dangaus, žiemos ir pavasario.

Ornitologai tądien priskaičiuoja ir apie 60 sugrįžusių sparnuočių, bet dėl žmogaus įtakos ir klimato kaitos nuolat pranešama apie nykstančias rūšis. Žmogaus ūkinė veikla ir perdėtas kišimasis į gamtą lemia natūraliai tinkamų vietų paukščių perėjimui mažėjimą, todėl kasmet inicijuojame inkilų kėlimo dieną ir raginame pasiklausyti sparnuočių giesmių Botanikos sode.
 
Kviečiame kovo 10 dieną 10 val. miesto švietimo įstaigų grupes ir smalsuolius į Botanikos sodą atsinešti inkilą ar kelis, kuriuos kartu įkelsime. Kartu atversime keletą seniai sode kabančių inkilų, kuriuos išvalę ir ištyrę, kaip juose įsikuria paukščiai, vėl pakabinsime sode, taip parodydami sparnuočiams, kad jie čia laukiami. Vaikai sužinos, kaip tinkamai ir iš ko pagaminti inkilą, kaip teisingai jį įkelti. Aptarsime, kokiems paukščiams, kokių dydžių inkilų reikia ir kartu pasvarstysime, ar tikrai visiems paukščiams inkilai būtini. Susirinkusieji klausysis paukščių balsų, spėlios, kieno tai giesmė, sode ieškos parskridusių giesmininkų, sklaidys dar negrįžusių nuotraukas. Visi tos dienos šventės dalyviai galės apžiūrėti parodoje-konkurse „Mano pasakų paukštė“ dalyvaujančius darbus bei balsuoti už labiausiai patikusį.
 
Kviečiame drąsiai registruotis iš anksto tel.: 865993747, nes tądien besilankančiųjų grupių skaičius bus ribotas.
 
Renginys yra projekto „Gamtos laboratorija Šiauliuose“ dalis, kurį finansuoja Šiaulių miesto savivaldybė. Už pateikiamą informaciją atsakingas tik jos autorius, savivaldybė neatsako už toje medžiagoje pateiktos informacijos panaudojimą. Projekto įgyvendinimo metu gali būti fotografuojama, filmuojama, dalyviai gali būti matomi nuotraukose ar vaizdo įrašuose ir šios nuotraukos ar vaizdo įrašai gali būti viešai prieinamuose socialiniuose tinkluose ar medijos priemonėse.
 
VU ŠA Botanikos sodo informacija ir nuotr.
 

331080184 754775235850256 3305136766067076024 n

 
 
 
Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos