Sidebar

„Aš negaliu fotografuoti netikrų žmonių – jeigu tai yra fiktyvūs modeliai, kurie pasakoja pseudoistoriją, man yra sudėtinga tai daryti“, – sako Tadas Kazakevičius, Vilniaus universiteto (VU) dėstytojų ir studentų portretų serijos autorius, portretistas, vienas žymiausių šių dienų lietuvių dokumentinės fotografijos atstovų.

Architekto išsilavinimą turintis T. Kazakevičius fotografuoti pradėjo daugiau nei prieš dešimtmetį. Šiandien jis – Lietuvoje ir pasaulyje įvertintas dokumentinės fotografijos kūrėjas. Ypač didelio atgarsio sulaukė jo nuotraukų ciklas „Tai, ko nebebus“. 2017 m. T. Kazakevičius pateko tarp „Lens Culture Exposure Awards“, 2019 m. – tarp „Leica Oskar Barnack Awards“ finalistų. Kai kurie kadrai buvo atrinkti į „Sony World Photography Awards“, eksponuoti prestižinėje parodoje „The Royal Photographic Society“ ir Kinijos fotografijos festivalyje „Jimei x Arles“. Fotografas įvertintas „Auksinio kadro“ apdovanojimu Lietuvos spaudos fotografijos konkurse.

Neliko nepastebėta ir T. Kazakevičiaus nuotraukų serija „Tarp dviejų krantų“, kurioje užfiksuoti Kuršių nerijos vaizdai. 2020 m. Pasaulio spaudos fotografijos konkurso („World Press Photo“) portreto fotografijų serijos kategorijoje ši serija pelnė trečią vietą. Jo nuotraukos publikuotos tokiose žiniasklaidos priemonėse kaip „Time“, „The New Yorker“, „The Sunday Times“ ir „Monocle“, „Le Monde“.

Prie darbų sąrašo šiemet prisidės ir VU pasiūlytas projektas – įamžinti VU dėstytojus ir studentus jų darbo aplinkoje.

„Aš negaliu fotografuoti netikrų žmonių – jeigu tai yra fiktyvūs modeliai, kurie pasakoja pseudoistoriją, man yra sudėtinga tai daryti. Tačiau šios fotosesijos metu sutikau tikrus dėstytojus ir tikrus studentus, buvau dalis jų nuoširdaus bendravimo jiems natūraliose erdvėse“, – sako fotografas.

T. Kazakevičius mėnesį fotografavo 15 VU dėstytojų ir buvusių ar esamų studentų iš įvairių fakultetų. Dokumentinės fotografijos žanras neįmanomas be gebėjimo prakalbinti nepažįstamuosius, tačiau, anot fotografo, šios fotosesijos metu jam puikiai pavyko ne prakalbinti, o paskatinti dėstytoją ir studentą bendrauti tarpusavyje.

Meninis projektas „Atverk pasaulį klausimais“, kuriame rasite ir VU Šiaulių akademijos atstovus – lekt. Aušra Kardašienė ir Muzikos pedagogikos studijų programos studentai Matas ir Rokas Kavaliauskai.

 

Visą straipsnį skaitykite: VU su Tadu Kazakevičiumi pristato meninį projektą: aš negaliu fotografuoti netikrų žmonių | VU naujienos

VU inf.
J. Auškelio / VU nuotr.
Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos