Sidebar

„Ši savanorystė buvo tikrai vienas geriausių mano sprendimų per pastaruosius metus. Labai praturtėjo pažįstamų žmonių ratas, kas žinoma gyvenimą paverčia linksmesniu. O savanorystė yra puikus būdas patikrinti savo siekius ir pomėgius!“ – Gabija.

Jaunimo savanoriška tarnyba (JST) – tai intensyvi 6 mėn. trukmės savanorystės programa jauniems žmonėms nuo 14 iki 29 m., kurios metu jaunuoliai 40 val./ mėnesį savanoriauja pasirinktoje akredituotoje priimančioje organizacijoje. Kiekvienas savanoris(ė) kartą per mėnesį susitinka su savanorišką veiklą organizuojančios organizacijos paskirtu mentoriumi, kuratoriumi mokosi įveikti sunkumus, mokytis iš patirties, gilinti ir plėtoti mokymosi visą gyvenimą kompetencijas. Ne išimtis ir Vilniaus universiteto Šiaulių akademija, pagrindinis šios programos bendradarbiavimo partneris.

Vilniaus universiteto Šiaulių akademijoje savanoriavo trys savanorės: Meida Kvedraitė, Urtė Kavaliauskaitė, Gabija Januškytė pagal minėtą programą. Atlikdamos savanoriškas veiklas, Šiaulių akademijos STEAM centre (veiklos koordinatorius dr. dr. Ilona Kerienė) ir Botanikos sode (veiklos koordinatorius dr. M. Kazlauskas), savanorės įgavo pasitikėjimą savimi, išmoko prisiimti atsakomybę už savo veiksmus, įsitraukė į socialinę ir kūrybinę veiklą, tobulino savo kūrybinius gebėjimus, mokėsi iš savo patirčių. Savanorystė buvo puiki erdvė jų saviugdai bei savirealizacijai. Vykdant savanorystės veiklas savanorės ugdė savo komunikavimo įgūdžius skaitmeninėmis programomis ir tobulino bendravimo, bendradarbiavimo įgūdžius, dirbo komandoje su skirtingo amžiaus ir kompetencijų asmenimis. Savanoriaudamos mokėsi prisiimti atsakomybę, analizuoti ir mokytis iš skirtingų patirčių. Vykdė veiklos nuolatinį įsivertinimą kartu su kuratore dr. Rita Toleikiene bei mentore Laura Norbutiene. Pagrindinės kompetencijos, kurias norėta įgyti – laiko planavimas ir asmeninių savybių ugdymas. Savanoriškos veiklos metu pavyko tinkamai planuoti laiką ir užduotis. Veikla užaugino laisvesnes, atsakingesnes ir įdomesnes asmenybes.

Jaunimo savanoriška programa - galimybė ne tik atrasti patinkančią veiklos kryptį, bet ir geriau pažinti save, ugdyti bendrąsias kompetencijas ir stiprinti pasitikėjimą savimi. Stipri savanorystės kultūra ir skatinama savanoriška veikla yra ypatingai svarbi tvarios ir pilietiškai atsakingos visuomenės formavimui. Savanoriška veikla užsiimantys žmonės geriau vertina savo pilietinę galią, yra atsakingesni visuomenės nariai, geriau geba integruotis į visuomenę, prisitaikyti prie pokyčių. Savanoriai geba lengviau persiorientuoti besikeičiančioje darbo rinkoje, persikvalifikuoti ar praktikoje pritaikyti neformaliai įgytas kompetencijas.

 

Daugiau apie programą.

Savanorystės galimybės VU Šiaulių akademijoje.

Galvojate tapti šios programos nariu ir abejojate? Atlikto tyrimo rezultatai padės priimti sprendimą?

Susipažinkite su tyrimo Jaunimo savanoriškos tarnybos poveikio buvusių savanorių studijoms (2020 m.) rezultatais.

 

Dr. Ritos Toleikienės ir L. Norbutienės inf.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos