Sidebar

Minėdama 8o-ąjį jubiliejų VU Šiaulių akademijos bendruomenė prisimena profesorės Reginos Ivoškuvienės akademinę, mokslinę, visuomeninę veiklą.

Regina Ivoškuvienė (Gudmonaitė) gimė 1942 m. spalio 16 d. Kelmės rajono Šaukėnų sen. Aunuvėnų kaime.

1961 m. Kelmėje baigusi vidurinę mokyklą, įstojo studijuoti defektologijos studijų programą Šiaulių pedagoginiame institute ir 1966 m. įgijo pagalbinės mokyklos mokytojos ir logopedės kvalifikaciją. Po studijų 1966-1967 m. dirbo logopede Kelmės 1-ojoje vidurinėje mokykloje, o 1967 m. gruodžio 1 d. pradėjo dirbti Šiaulių pedagoginio instituto Defektologijos (Specialiosios pedagogikos) katedroje ir Defektologijos (dabar – Specialiosios pedagogikos ir logopedijos) studijų programos studentams dėstė visą logopedijos kursą.

1975 m. Regina Ivoškuvienė apgynė disertaciją „Specialiosios mokyklos vaikų, turinčių sunkių kalbėjimo sutrikimų, kalbos ugdymas rankų darbų pamokose“ ir įgijo pedagogikos mokslų kandidato laipsnį. Netrukus po to – 1978 m. Šiaulių  pedagoginio instituto tarybos siūlymu jai suteiktas docentės vardas ir išrinkta Specialiosios pedagogikos katedros docentės pareigoms.

1993 m.  Lietuvos mokslo taryba nostrifikavo mokslo laipsnį ir suteikė Reginai Ivoškuvienei socialinių  mokslų daktarės laipsnį. Nuo 2011 m. – Šiaulių universiteto Specialiosios pedagogikos katedros  profesorė.

Aktyviai dalyvavo aukštosios mokyklos administravimo veikloje: 1991-1995 m. buvo Šiaulių pedagoginio instituto tarybos (Senato) pirmininkė. Nuo 1998 m. dirbo  Šiaulių universiteto Socialinės gerovės ir negalės studijų  fakulteto prodekane.  Buvo  Šiaulių universiteto mokslo darbų leidinio „Specialusis ugdymas“ redaktorių kolegijos narė.

Reginos Ivoškuvienės mokslinių interesų sritis visada buvo ir liko kalbos raidos ir ugdymo aktualijos: vaikų ir suaugusiųjų kalbos ir kalbėjimo sutrikimai, mikčiojimas, dizartrija, autizmas, rijimo sutrikimai, afazijos. Buvo pirmojo lietuviško logopedijos vadovėlio „Logopedija“ (su bendraaut., 1993) autorė. Publikavo keliasdešimt straipsnių bei kitų mokslo darbų logopedijos ir specialiojo ugdymo temomis, studijų ir metodinių priemonių specialiosios pedagogikos ir logopedijos studentams bei logopedams praktikams. Daugumos straipsnių ir metodinių priemonių turinys publikuotas R. Ivoškuvienės mokslo darbų apžvalginiame leidinyje „Kalbėjimo, kalbos ir komunikacijos sutrikimų įveikimas remiantis logopedijos mokslo pasiekimais“ (2011). Net ir dabar, kai jau nebedirba dėstytoja, kartu su bendraautorėmis publikavo kelis naujus logopedijos leidinius, kurie labai reikalingi studentams, logopedams, mokytojams ir mokinių tėvams.

Profesorė aktyviai dalyvavo ir skaitė pranešimus šalies ir užsienio tarptautinėse konferencijose, simpoziumuose, kongresuose.

Šalia mokslinės, pedagoginės ir administracinės veiklos Regina Ivoškuvienė nuolat aktyviai dalyvavo ir kitoje veikloje, susijusioje su logopedo profesija. 1991 m. R. Ivoškuvienė išrinkta Lietuvos logopedų asociacijos pirmininke (2014 m. tapo garbės pirmininke), buvo Lietuvos specialiųjų pedagogų kvalifikacijos komisijos narė, Specialiųjų mokymo priemonių vertinimo komisijos narė.

Profesorę Reginą Ivoškuvienę atsimena buvę studentai ir studentės:

Su profesore mūsų pažintis prasidėjo 2000 metais, kuomet įstojau į tuometinį Šiaulių universitetą. Profesorė mano atmintyje yra išlikusi kaip nuostabi dėstytoja, mylinti savo darbą. Beribės akademinė meilė studentams. Atvirumas, Pagalba, Pastiprinimas, Inteligencija, Geranoriškumas, Operatyvumas, Atvirumas, Įsiklausymas, Tolerancija, Žmogiškumas, Lojalumas, Garbingumas, Orumas, Rūpestingumas, Pareigingumas. Visus šiuos žodžius galima prisikirti profesorei. Laimingi esame turėję galimybę būti su ja, mokytis su ja, mokytis ir semtis žinių iš jos. Nes dauguma šiandienos logopedų, esame jos auginti, skatinti, palaikyti, nenuvertinti. Jos dėka augau, mokiausi, tobulėjau. Profesorė buvo viena iš pagrindinių asmenų, prisidėjusių prie mano profesinio augimo, nes Jos dėka aš pamilau logopediją. Dr. Rita Kantanavičiūtė-Petružė, VU Šiaulių akademijos studijų programos Specialioji pedagogika ir logopedija logopedijos dalykų dėstytoja.

Atsimenu ją kaip kruopščią, konkrečią ir reikalaujančią, kad paskaitų užrašai būtų tvarkingi, todėl palaukdavo, kad visi spėtų dailiai užsirašyti... vyr. logopedė Miglė Rovė, Lietuvos logopedų asociacijos prezidentė.

Prisimenu gerbiamą Reginą kaip šiandien... Reikli, sąžininga, labai kruopšti ir kompetentinga Logopedijos dėstytoja. Labai geranoriška, korektiška, darbšti ir ambicinga kolegė, prodekanė. Moteriška, puošni, žavinga moteris. Myliu praturtinantį bendravimą su Regina! Egidijus Elijošius, VU Šiaulių akademijos studijų programos Specialioji pedagogika ir logopedija dėstytojas, Šiaulių m. savivaldybės mero pavaduotojas.

Užburianti auditoriją profesionalia komunikacija ...  logopedė metodininkė Eglė Koverienė, Šiaulių lopšelis-darželis „Ežerėlis".

Gerbiama profesore, miela Kolege Regina! Dėkojame Jums už ilgametį akademinį ir mokslinį bendradarbiavimą, už dėmesį studentams ir kolegoms, už rūpinimąsi studijų programos Specialioji pedagogika ir logopedija kokybe  ir logopedų bendruomenės sutelkimą.

VU ŠA / Edukologijos instituto inf., J. Indulytės nuotr.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos