Sidebar

Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos Regionų plėtros instituto (RPI) mokslo grupė „Kalbos, literatūros, kultūros ir istorijos tyrimai: regioninis aspektas“ lapkričio 4 d. surengė mokslinį-metodologinį seminarą „Kalbos situacijos Latvijoje tyrimai: kalbų mokėjimas, vartosena, kalbinės nuostatos“. Kviestinė seminaro pranešėja – Latvijos universiteto (LU) humanitarinių ir socialinių mokslų prorektorė, LU Latvių kalbos instituto profesorė, habilituota filologijos mokslų daktarė Ina Druvietė (Ina Druviete).

Pristatydama I. Druvietę, mokslo grupės vadovė dr. Regina Kvašytė priminė, kad 1996 metais ji apgynė habilitacinį darbą apie latvių kalbos sociolingvistinę situaciją (tyrimo metodus ir apibūdinimą: statistiką, psichologiją, politiką), ir išskyrė profesorės indėlį į latvių sociolingvistikos mokyklos kūrimą: profesorė daug metų buvo LU Latvių kalbos instituto Sociolingvistikos skyriaus vadove, o pastaruoju metu vadovauja LU Latvių kalbos instituto vykdomai nacionalinei programai, kurios vienas iš tikslų – giluminiai kalbinių nuostatų tyrimai, kurie naudingi aktualizuojant kalbos politikos gaires.

Seminare kalbėta apie kalbos situacijos stebėseną, kalbinių nuostatų tyrimo teoriją ir metodologiją bei pristatytos išvados apie dabartinę situaciją Latvijoje, taip pat aptarti du aktualūs kalbinės situacijos atvejai – Covid-19 vakcinacijos kampanija ir nuo karo pabėgusių Ukrainos gyventojų įtraukimas į Latvijos gyvenimą.

Prieš mokslinį-metodologinį seminarą viešnia susitiko ir aktualiomis temomis diskutavo su VU Šiaulių akademijos direktore prof. dr. Renata Bilbokaite, Regionų plėtros instituto direktore doc. dr. Lina Garšviene, VU ŠA direktorės pavaduotoja mokslui prof. dr. Diana Cibulskiene, RPI mokslo darbuotoja doc. dr. Jolanta Vaskeliene, VU ŠA RPI vyresniąja mokslo darbuotoja, „Baltų centro“ vadove dr. Regina Kvašyte.

Seminaras surengtas lapkritį, nes tai ir Latvijos nepriklausomybės šventės (lapkričio 18 d.), ir asociacijos „Baltų centras“ 20-mečio (įregistruotas lapkričio 20 d.) mėnuo.

VU ŠA Regionų plėtros instituto vyresn. mokslo darbuotojos dr. Reginos Kvašytės inf.

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos