Sidebar

Toliau sėkmingai bendradarbiauja Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos (VU ŠA) Aplinkos tyrimų grupės ir VU Gyvybės mokslų centro mokslininkai – šiauliečių iniciatyva ant VU Gyvybės mokslų centro stogo įrengta pažangi aplinkos bioaerozolio tyrimų įranga.

Pasak VU Šiaulių akademijos Regionų plėtros instituto vyresniosios mokslo darbuotojos dr. Lauros Šukienės, toks naujausios kartos realaus laiko bioaerozolio identifikavimo prietaisas sujungia kelias technologijas, kurios suteikia galimybę operatyviai surinkti informaciją apie ore esančias 0.5–300 µm dydžio daleles. Užfiksuojamų dalelių holografiniai vaizdai ir mašininis mokymasis mokslininkams leidžia iš bendro aerozolio srauto atskirti oro kilmės žiedadulkes ir mikroskopinių grybų sporas.

Modernią įrangą įrengti į Vilnių specialiai atvyko patys prietaiso gamintojai – Swisens įmonės atstovai iš Šveicarijos. „Montavimo darbai truko visą dieną, nepaisant to, kad oro sąlygos buvo nepalankios darbui ant stogo. Visų bendro darbo ir vidinių iniciatyvų dėka darbas vyko sklandžiai ir dienos pabaigoje džiaugėmės rezultatu“, – sako dr. L. Šukienė. 

Sutelkus dalykines žinias ir VU Gyvybės mokslų centro bei VU Šiaulių akademijos Aplinkos tyrimų grupės mokslininkų pajėgas siekiama tirti biologinės kilmės dalelių kintamumą laike ir erdvėje. Informacija apie daleles ore bus prieinama ne tik mokslo tikslais, bet ji pasieks visus besidominčius alergeninėmis žiedadulkėmis ir jų kiekiais Vilniuje.

Vilniaus ir Šiaulių mokslininkų komunikacijos iniciatyva vykdoma kartu su įmone „Vilniaus planas“. Artimiausioje ateityje numatoma, kad Vilniaus miesto gyventojai galės laisvai naudotis realaus laiko žiedadulkių duomenimis. Planuojama, kad gyventojus pasieks operatyvi informacija apie lazdyno, alksnio, beržo, kiečio, ambrozijos, miglinių augalų žiedadulkes ore.

VU Šiaulių akademijos inf.
VU ŠA Aplinkos tyrimų grupės nuotr.
Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos