Sidebar

Pradžia: 2021-11-30 17:30
Pabaiga: 2021-11-30 19:00

Registracija nereikalinga. Dalyvių skaičius neribojamas.

Prisijungimo nuoroda. https://bit.ly/3nIyold

Plačiau: atsisiųsti

 

Aerobiologija yra mokslo sritis, tirianti bioaerozolį (ore pasklidusias biologinės kilmės daleles), t. y. žiedadulkes, sporas, bakterijas, virusus, augalų fragmentus ir kt. Nors šių dalelių pradinė funkcija yra užtikrinti augalų, grybų ir kitų organizmų dauginimąsi, bioaerozolio dalelės keičia atmosferos savybes ar sukelia sveikatos sutrikimų. Pavyzdžiui, bakterijos ir virusai išprovokuoja infekcines augalų ir gyvūnų ligas, o žiedadulkės ir mikroskopinių grybų sporos kvėpavimo takų alergijas. Dėl dažnėjančio aplinkos veiksnių netoleravimo vis daugiau žmonių susiduria su alergijos simptomais. Alergija apibūdinama kaip viena iš šimtmečio epidemijų. Moksliniais tyrimais parodyta, jog bioaerozolis yra reikšmingas aplinkos veiksnys besitęsiančioje COVID-19 pandemijoje, o didesnė žiedadulkių koncentracija teigiamai koreliuoja su padidėjusiu SARS-CoV-2 infekcijos skaičiumi. Didesnis oru plintančių žiedadulkių kiekis, ankstesnis žiedadulkių ir sporų sezonas yra pokyčiai, lemiantys alergenus pernešančių dalelių gausumo atmosferoje augimą. Pasikeitusi biologinė įvairovė taip pat prisideda prie precedento neturinčio ir nenuspėjamo alerginio asmenų jautrumo.

Prof. dr. Athanasio Damialio iš Salonikų Aristotelio universiteto (Graikija) paskaitoje ypatingas dėmesį bus skiriamas analizei to, kaip įvairiais būdais veikdama aplinką atmosfera teigiamai ar neigiamai keičia žmonių sveikatą ir gerovę.

Pagrindinės temos:
• Bioaerozolių elgsena gamtinėse ir urbanizuotose ekosistemose bei meteorologinių sąlygų įtaka.
• Dirbtinio intelekto vaidmuo, atliekant bioaerozolio stebėjimus lauke ir patalpose.
• Poveikio (pvz., žiedadulkių ir virusų arba žiedadulkių ir sporų) rizikos ir pasekmių sveikatai įvertinimas.
• Tiesioginis ir netiesioginis klimato kaitos arba visuotinio atšilimo poveikis sergamumui neužkrečiamom ir infekcinėms ligoms (įskaitant naujas ligas, sunkesnius susirgimus arba gretutinių ligų atvejus).
Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos