Sidebar

Rugsėjo 24 d. VU Šiaulių akademijos Regionų plėtros institutas kartu su Lietuvos mokslininkų sąjunga nuotoliniu būdu surengė keturioliktąją tarptautinę mokslinę konferenciją „Valstybės vaidmens raida XXI amžiuje: tautinis ir tarptautinis kontekstas“.

Aštuonis pranešimus iš 28 skaitė konferencijos dalyviai iš užsienio: Latvijos gyvybės mokslų ir technologijų universiteto, Ukrainos Charkovo miesto Nacionalinio ekonomikos universiteto ir Jungtinės Karalystės Notingemo universiteto. Nemažai pranešėjų atstovavo Vytauto Didžiojo, Mykolo Romerio, Klaipėdos universitetui ir kitoms organizacijoms. Gausiausiai dalyvių buvo iš VU Šiaulių akademijos  – 14.

Penkiuose plenarinio konferencijos posėdžio pranešimuose buvo išnagrinėtos šiuolaikinės pažangaus kaimo vystymosi varomosios jėgos, pristatytas Latvijos kaimo vietovių darnaus vystymosi tyrimų projektas INTERFRAME-LV, apibendrintas Lietuvos mokslininkų dalyvavimas sprendžiant šalies regionų socialinius, kultūrinius ir ekonominius iššūkius, aptartas žemės ūkio sektoriaus atsparumo didinimas ekstremaliųjų situacijų ir krizių atvejais, išryškintos veiklos matavimo problemos viešajame sektoriuje.

Trijose sekcijose 23 skaitytų pranešimų autorių dėmesio centre buvo valstybinės ir regioninės politikos įgyvendinimo aktualijos: naujausi socialinių protestų judėjimai, piliečių visuomeninis aktyvumas ir atsakomybė už valstybės raidą, veiklos procesų skaitmeninimas ir skaitmeninė įtrauktis, ES investicijų politikos įgyvendinimas, pandemijos poveikis atskiroms veiklos sritims, ES jaunimo potencialas korupcijos prevencijos srityje ir kt.

Visų keturiolikos konferencijų aktyviais dalyviais buvo Latvijos gyvybės mokslų ir technologijų universiteto mokslininkai ir doktorantai. Kaip konferencijoje pajuokavo šio universiteto profesorė Baiba Rivža, rugsėjis kasmet jos aplinkoje sukelia nemažai jaudulio, nes ruošiamasi didelei šventei – konferencijai Šiauliuose. Šiemet konferencijoje šiam universitetui atstovavo 8 mokslininkai ir profesorės B. Rivžos vadovaujami doktorantai.

Visų 14 konferencijų vienu pagrindinių organizatorių ir vadovų, subūrusių didelį būrį regioninės politikos ir kaimo plėtros tematikos bendraminčių, buvo ilgametis Šiaulių universiteto profesorius dr. Jonas Jasaitis, dabar atstovaujantis Lietuvos mokslininkų sąjungai. Ir šiemet dr. J. Jasaitis buvo aktyvus konferencijos mokslinio ir organizacinio komiteto pirmininkas, skaitė pranešimą, vadovavo sekcijai.

Konferencijos pabaigoje visi jos dalyviai gavo kvietimus dalyvauti 15-oje tarptautinėje mokslinėje konferencijoje „Valstybės vaidmens raida XXI amžiuje: tautinis ir tarptautinis kontekstas“, kuri vyks 2022 m. rugsėjo 23 d. Nors šioje konferencijoje diskusijų metu buvo užsimegzti nauji kontaktai ir aptartos bendradarbiavimo galimybės, daugelis dalyvių išreiškė viltį, jog kitais metais pavyks vėl susitikti auditorijose gyvai ir nuoširdžiai pabendrauti.

VU ŠA inf.  
Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos