Sidebar

Gegužės 27 d. Baltijos šalių ir Vokietijos aukštųjų mokyklų biuras Latvijoje (the Baltic-German University Liaison Office) pakvietė visus susidomėjusius į viešą paskaitą apie elektroninį vadovavimą vietos savivaldoje, kurią skaitė Hamm-Lipstadt taikomųjų mokslų universiteto Vokietijoje profesorė dr. Irma Rybnikova ir Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos Regioninės plėtros instituto dėstytojos dr. Rita Toleikienė ir dr. Vita Juknevičienė.

2019 metais šios mokslininkės kartu su kolegėmis profesore dr. Iveta Reinholde ir dr. Inese Abolina iš Latvijos universiteto Latvijoje bei profesore dr. Maaja Vadi ir doktorante Janika Sillamäe iš Tartu universiteto Estijoje įvykdė tarptautinį mokslo projektą „E. vadovavimas vietos savivaldos organizacijose“, remiamą Baltijos šalių ir Vokietijos aukštųjų mokyklų biuro per Vokietijos akademinių mainų tarnybą (DAAD) Vokietijos Federacinės Respublikos Užsienio reikalų ministerijos lėšomis. Šis projektas – atspirtis tiek toliau vykdomiems tyrimams e-vadovavimo tematika, tiek ir besitęsiančiam mokslininkių bendradarbiavimui.

Viešos paskaitos metu profesorė dr. Irma Rybnikova pristatė šio tarptautinio tyrimo esmines įžvalgas ir rezultatus, paaiškino, kaip Baltijos šalyse ir Vokietijoje informacinių komunikacinių technologijų taikymas paveikė vadovavimo procesus savivaldybių administracijose ir kokie iššūkiai šiems procesams kilo vietos savivaldos organizacijoms prieš prasidedant pasaulinei pandemijai. Dr. Rita Toleikienė ir dr. Vita Juknevičienė pristatė jau po projekto vykdytą pakartotinį tyrimą, kurio duomenys buvo renkami jau prasidėjus COVID-19 pandemijai. Pranešėjos akcentavo priešpandeminės ir pandeminės situacijos panašumus ir skirtumus, įvardijo, kokie iššūkiai buvo išspręsti atsiradus visuotiniam nuotolinio darbo poreikiui (teisinio reglamentavimo spragos, vadovų neigiamo požiūrio į nuotolinį darbą kaita ir pan.), o kokie iššūkiai vis dėl to išaugo pandemijos kontekste (vadovo vaidmuo diegiant IKT darbo organizavimo procesuose, darbo 24 valandas 7 dienas per savaitę įsigalėjimas kaip nauja neformali veiklos forma reaguojant į krizinę situaciją, darbo ir asmeninio gyvenimo disbalanso didėjimas ir pan.).

Pranešėjos akcentavo, kad ši tema yra labai įdomi, nauja ir mažai pasaulyje nagrinėta, kadangi viešojo sektoriaus specifikai iki šiol skirta labai mažai dėmesio. Ankstesni e. vadovavimo tyrimai buvo orientuojami į praktikas verslo sektoriuje. Be to, moksliniu požiūriu labai pasisekė, kad tyrimas buvo vykdomas keliais etapais, t. y. projektas vykdytas dar iki pandemijos, o tyrimas galėjo būti pakartotas jau krizės metu. Baltijos šalių ir Vokietijos aukštųjų mokyklų biuro vykdančioji direktorė Ieva Pranka teiravosi apie tolesnių tyrimų perspektyvas. Mokslininkės pažymėjo, kad jau yra parengta ir pora mokslinių publikacijų, yra rengiami kiti du straipsniai, tuo pat metu atliekami didesnės imties ar platesnio lauko tyrimai Lietuvos viešajame sektoriuje, planuojami nauji moksliniai tyrimai Lietuvoje ir Vokietijoje.

Viešoje paskaitoje dalyvavo apie 30 suinteresuotų dalyvių iš Latvijos, Lietuvos, Estijos ir net Pietų Afrikos.

Su tyrimo rezultatais mokslinėse publikacijose galima susipažinti:

https://www.fos-unm.si/si/dejavnosti/zaloznistvo/IP/?v=IP_2019_04_03 ;

http://dx.doi.org/10.24193/tras.SI2020.9.

VU Šiaulių akademijos inf.
Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos